Combinatie Smit heel snel op de snelste Ruffec

 

Combinatie Smit was de snelste in de Fondclub Rotterdam tegen 510 duiven, in de RMO (335 duiven) van het Samenspel groot Rotterdam, in het Samenspel Groot Rotterdam en in rayon West van de afd.5, gewoon een geweldige vroege duif.

De schift bonte doffer de NL 11-1709915 werd gelost om 7.00 uur in Ruffec wat op 727.316 km van zijn nestbak af ligt. Om 14.41.24 uur piept hij af in Overschie bij de combinatie Smit en is dan goed voor 1576,325 mpm. De comb. Smit hadden er 10 mee en draaide er 4 op de prijslijst van hun sterke postduivenvereniging pv De Blauwe Doffer in Overschie, Rotterdam.

De doffer is een kweekproduct uit een duivin van Fred Rebocho (oude bonte Bels lijn, P.Becht)en een doffer van Rick bij Henkie van de Vegt vandaan uit de lijnen Koopman X Lotterman, dan geniet je als je hem op teletekst ziet staan.
Sinds enkele jaren bestaat de combinatie uit Pa Smit, Rick Smit en Fred Rebocho die daarvoor verzorger was bij de bekende (inmiddels overleden) Piet Becht, de man die de duivensport in Overschie op de kaart zette. Vele hokken presteren nog met de lijnen uit zijn v Loon duiven en ook hier bij de combinatie kreeg ik ze nog in de hand.

 

Deze combinatie beschikt over ongeveer 25 vierkante meter duivenhok waarop 15 kweekkoppels ,21 koppels vliegduiven en ongeveer 50 jongen zitten. Het hok is hoofdzakelijk opgebouwd met duiven van het familie lid Siem Bonte en ook duiven van de bekende Rotterdamse liefhebber Chris Koring hebben hier hun aandeel.
Bij deze combinatie zul je vaak volle bakken voer op het hok aantreffen met een mengsel van Versele laga 50 % Gerry plus en 50% champion plus en wat snoepzaad (systeem Bonte)Hun producten betrekken ze via Rotterdamse Perry Burg van Corrie Dierenwinkel. Naast goed voer krijgen de duiven af en toe een pinda.Veel wordt hier gewerkt met lookolie en knoflook in de drinkpot, ook krijgen de duiven af en toe forte vita.

Als het spul op eieren zit wordt er een geelkuur verstrekt en dat is al. Adviserende dierenartsen zijn Hans van de Sluis en Marien, alleen op hun advies worden er zonodig stappen ondernomen.
Het spel is volledig weduwschap en hier komen de duiven alleen in de namiddag los en moeten dan verplicht met de vlag trainen.
De combinatie staat bekend als een hok wat met weinig duiven soms grote prestaties boekt en ook anderen presteren met hun duiven, Comb. S.R.V., Ben de Keyzer en Dennis Kootkar om er maar een paar te noemen.
Tweemaal daags gaat het schrapmes door de hokken die zo schoon zijn dat Ienepien vroeg of ze de hokken hadden uitgesopt voor de foto’s.
Duivensport zullen ze altijd blijven beoefenen en mogen er best trots op zijn dat ze inmiddels al 2 x een eerste, een achtste en een elfde prijs in het grote verband uit het vuur hebben gesleept.
Mannen het was even leuk en gezellig melken bij jullie. Veel duiven kreeg ik in de hand en vooral een goede onderbouw bij jullie duiven viel mij op. Dat de duiven nu al aan de zware kant waren zou mij zorgen baren maar gelukkig voor de duiven denken jullie daar anders over. Ik hoop dat jullie volgend jaar weer flink op de lijsten huishouden, dat is alleen maar reclame voor jullie postduivenvereniging, samenspel Rotterdam en de fondclub Rotterdam. Mannen succes gewenst.

 

Kees Commijs sr
Postduiven coach