De weduwnaar van Comb. Smit liet heel Rotterdam zijn Witte staart zien

 

Het is zaterdag 16 April 2011 een mooie ochtend nog wat nevel tegen de zon maar toch…prachtig duivenweer. Ruim negen-en dertigduizend duiven kiezen in Nijvel het hazenpad als de deuren van de duivencontainers van Zuid -Holland open gaan, daartussen zitten er 5484 van het samenspel Rotterdam en daarvan zijn er 3310 bestemd voor de Rechter maasoever.
Onder het zicht van de verkeerstoren van vliegveld Rotterdam Zestienhoven (wat nu ook weer anders heet) ligt het dorp van Lou en Tinie maar dat zal op deze zaterdagochtend veranderen, het wordt het dorp van de Comb Smit. Vader en zoon Ricky Smit zijn vanaf 1983 bezig in de duivensport. Op 10 stekkende meter duivenhok beoefenen zij de duivensport met 21 koppels oude duiven en ongeveer 50 jongen van 2011.


Deze zaterdagochtend komt hun weduwnaar ,,De Witstaart,,de NL 2010-1654158 vanaf  het 151 km verder gelegen Nijvel snel uit de Blauwe lucht richting valplank om op het display de tijd 10.36.43 aan te geven  wat op een snelheid van 1570,739 mpm komt en dat is 4 mpm meer dan de winnaar van vorige week Jan Straver en goed voor de eerste prijs in het samenspel Rotterdam en RMO concours.
Deze weduwnaar is voor 75 % uit het soort van Chris Koring ( de bezitter van de befaamde Bosua duiven) wie Ricky zijn maat en grote vriend noemt, het klikt gewoon tussen Chris en Rick. De andere 25% komt vanuit de familie Smit en wel van Siem Bonte (broer van een oom). Verder zitten er op het hok van de comb.Smit lijnen uit Koopmanduiven, v Loon duiven. (Dries Kootkar en P.Becht). De mordant straalt van deze duiven af.


Rick is ‘smorgens al om 5,45 uur bij de duiven om om 6,10 uur naar zijn werk te gaan zijn echtgenote doet daarna de algemeen bekende verduisteringprocedure uitvoeren. Het voeren gaat bij de comb Smit simpel gewoon Versele Laga Gerry Plus en Champioen Plus. En dat Champioen Plus past wel een beetje bij deze heren daar ze al jaren bij de verenigingskampioenen van de Blauwe Doffer in Overschie zitten. En dat is niet mis als u weet dat daar Kl v Dorp & Zn, de Kootkarren , De Poelmannen , Willems,Kamoen en nog andere duivenkanonnen hun duiven inkorven.
De duiven gaan geregeld voor een controle naar een duivenarts en alleen als het nodig is wordt hier wat aan medische begeleiding op advies van deze arts gedaan. Ricky  zal nooit blindelings kuren en is meer een man van knoflook en ui. Gewoon een beetje bio op het duivenhok.

Op Nijvel hadden vader en zoon er 39 mee en draaien er 17  in de prijzen dus 44% wat een mooi gemiddelde is.
De goede raad van Ricky is ,gewoon keihard je best doen en proberen de andere kanjers voor te zitten. 
Ik zag de winterjongen van de comb Smit en dacht dat het oude duiven waren, dus Rotterdam…….hou deze mannen in de gaten.
De comb heeft ook een eigen website, www.combsmitduiven.nl waar u voor meer informatie een kijkje kunt nemen.

 

Kees Commijs sr
Postduiven coach